10 Euromasten in de Zuidlandse Polder!?

“Cees, ik begrijp die discussie omtrent de windmolens niet zo erg. Als we toch met elkaar duurzame energie willen ontwikkelen, dan moeten we ons toch niet zo druk maken over de komst van windmolens in de Zuidlandse polder?”. Naast mij in de metro was onverwachts een belezen man aangeschoven met wie ik het al jaren goed kan vinden. “Duurzaam willen we allemaal, maar is er in Nederland goed nagedacht waar al die windmolens moeten komen? ” reageerde ik.

Een paar dagen later maakte ik met vriend Leen Jongejan weer eens een wandeling door de Zuidlandse polder. Hier liggen m’n roots. Dit is S’land. Ik wist het opnieuw zeker: hier horen geen windmolens. Die gaan het karakter van dit gebied verstoren. Dus ik maakte een foto van onze prachtige polder met het bord “Zuidland, gemeente Nissewaard” en plaatste het op Facebook met de tekst: “Laten we het maar zo houden”. Aan de hand van de reacties was wel duidelijk dat dit onderwerp leeft. De Provincie wil 60 windmolens in de Rotterdamse regio erbij plaatsen, waarvan 20 in Gemeente Nissewaard!

Iedereen wil duurzame energie, maar we zijn het oneens over waar windmolens geplaatst moeten worden.

Er is een gedragen gebiedsvisie nodig. En die krijg je niet door voor de vorm een paar inloopavonden te organiseren

Daar is een gedragen gebiedsvisie voor nodig. En die krijg je niet door voor de vorm een paar inloopavonden te organiseren. Onze gemeentelijke bestuurders doen hun best om tegengas te bieden en zijn met alternatieven gekomen, maar de laatste tijd is de relatie tussen de Provincie en de Gemeente Nissewaard nou niet bepaald versoepeld. Er zitten bij de Provincie een paar eigenwijze karakters die hoe dan ook die windmolens willen doordrukken. Heel de zuidkant van Zuidland –van het Spui tot Hellevoetsluis – staat ingetekend voor 10 windmolens. En die gaan het hele uitzicht van onze zuidrand van Nissewaard verstoren. Er moet landelijk een breed commitment komen over de plaatsing van al die windmolens, want nu ontstaat er een gelatenheid onder de meerderheid van de bevolking dat het toch niets uitmaakt wat je ervan vindt. De Provincie moet stoppen met deze korte termijnpolitiek.