EU zet streep door innovatie in visserij

Met een verbod op pulsvisserij heeft de EU een streep gezet door een prachtige innovatie. Nederland loopt voorop met deze verbeterde vorm van visserij, maar volgens Jan Huitema kreeg de stemming hierover in Straatsburg een bizarre en machteloze wending. In Stellendam zijn ze op z’n zachts gezegd ‘not amused’.

Onlangs kreeg ik nog een rondleiding van een trotse Johan van Nieuwenhuizen door het innovatie- en informatiecentrum Visserij Zuidwest in de buitenhaven van Stellendam. Johan is algemeen directeur United Fish Auctions en voorzitter van de Lokale Visserij-groep Zuid-Hollandse Delta. In dit prachtige innovatiecentrum worden allerlei nieuwe systemen uitgetest. Zeven jaar geleden is dit centrum gestart met steun van het Europees Visserijfonds. Doel: bevordering van duurzame ecologische- en economische ontwikkelingen binnen de visserijsector. Het is gekoppeld aan een regionaal netwerk van visserijbedrijven, visafslagen, vishandelaren, milieuorganisaties, enzovoort. Van Katwijk tot Breskens. Gehuisvest in Stellendam. Iets om trots op te zijn. Zo doen ze bijvoorbeeld onderzoek naar betere sorteermachines, verpakkingen en pulsvisserij. En door dat laatste is nu een streep gezet door de EU.

Minister Carola Schouten: “We zouden deze innovatie juist moeten omarmen in plaats van bestrijden

Bij pulsvisserij worden platvissen zoals schol en tong met stroompulsen van de zeebodem opgeschrikt zodat zij het net inzwemmen. Dit is vele malen beter voor het milieu, omdat bij de traditionele manier van vissen kettingen worden gebruikt die de bodem omwoelen en daardoor het ecosysteem verstoren. De introductie van pulsvisserij zorgt in de haven voor extra bedrijvigheid en samenwerking tussen regionale bedrijven. Innovatie heeft de basis gelegd voor een sterk kenniscluster in Stellendam. Ook de STC Group -de enige visserijschool in de regio- speelt hierop in. Ze zorgen ervoor dat de leerlingen kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen om met deze prachtige sector voorop te blijven lopen. Elke goede ondernemer weet immers dat je moet innoveren òf stoppen.
Terecht zei onze minister Carola Schouten dat we deze innovatie juist zouden moeten omarmen in plaats van bestrijden, maar de EU besloot anders. Blijkbaar kan de EU Nederland verbieden om in onze eigen Noordzee te vissen met een methode die door Nederlanders is uitgevonden om het bodemleven juist te beschermen.