De democratie voorbij ?

Woensdag 6 april 2016 kunnen we laten weten of we vóór of tegen een overeenkomst met Oekraïne zijn. Ja, natuurlijk is iedereen vóór een goede samenwerking met omliggende landen. Dus vanwaar dan deze volksraadpleging? Omdat het ten diepste om ‘voor of tegen’ verdere uitbreiding van Europa gaat. Feitelijk praten we over een associatieverdrag. Daarmee wordt Oekraïne nog geen lid van de Europese Unie, maar creëren we een nauwere economische samenwerking. Zo’n verdrag hebben we bijvoorbeeld ook met Turkije. Op zich is daar niets mis mee. Het probleem is onze bemoeizucht. Het Westen is veel te zeker van haar zaak dat wij het juiste systeem hebben – de democratie- en dat dat het antwoord ook voor andere culturen is. Dat is nog maar de vraag.

Wat is nu eigenlijk onze visie voor Europa? Want dat is de èchte onderliggende vraag

Wij in het Westen maken slechts 12 procent van de wereldbevolking uit. 88 procent van de wereldbevolking woont buiten het Westen. Wij denken veel te naïef dat wat hier werkt, in een andere cultuur ook effectief is. Niet dus. Wij moesten zonodig in Irak ingrijpen. Saddam Hoessein is er niet meer en nu hebben we te dealen met IS. Wij stonden te applaudisseren voor een ‘Arabische Lente’ – omdat we dachten dat er democratie ontstond – en nu vormen terreurbendes een serieuze bedreiging voor Europa. Wij zien ook Bashar al-Assad liever vertrekken, maar hebben nu te maken met ongekende volksverhuizingen. Ondertussen zoeken we toenadering met Turkije en zetten we de relatie met Vladimir Poetin op scherp. Is binnen deze context dit het juiste momentum voor Oekraïne?

Column 48

Europa is zwak. De partijen hechten zich als ijzer en leem. Wat is nu eigenlijk onze visie voor Europa? Want dat is de èchte onderliggende vraag bij dit referendum. Want als je geen heldere visie hebt, dan dool je rond. En dan leidt democratie niet tot solidariteit, welvaart en vrijheid, maar tot onvrede, verspilling en een tirannieke overheid. Laten we eerst intern de zaak opnieuw op orde krijgen. Tot die tijd kunnen we beter even wachten met onze westerse expansiedrift.

De democratie voorbij ?