Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!

Samenwerken. Meer dan ooit hoor je over het nut en de noodzaak tot verdere samenwerking. Tussen bedrijven onderling, tussen overheden onderling en tussen overheid en bedrijfsleven. Een bakker, een slager en een groenteboer beginnen gezamenlijk een traiteursbedrijf.

Het Havenbedrijf, Rijkswaterstaat, Gemeente Rotterdam en de MRDH begonnen De Verkeersonderneming. En het College van Gemeente Nissewaard is initiatiefnemer van OnOvOn, het platform waar vertegenwoordigers uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven elkaar treffen.

Samenwerken lukt alleen als je blij wordt van elkaar

Samenwerken. Het biedt nieuwe kansen. Synergie. Nieuwe oplossingen die er voorheen niet waren. Nieuw perspectief ook. Samenwerken is ideaal en geeft energie als je er meerwaarde van ondervindt, als je blij wordt van elkaar en de belangen van de ander wilt dienen. Maar samenwerken is ook lastig en stressvol als je niet weet of je de ander ten volle kunt vertrouwen. Of als er een paar tussen zitten die het spel van ‘geven en gunnen’ niet beheersen. Als iemand zich niet gerespecteerd voelt. Dan verlopen samenwerkingen stroef of komen ze zelfs ten einde. Je kunt ‘op inhoud’ bij elkaar komen, maar zaken lukken niet door botsende visies en ego’s. Daar waar men juist wèl blij wordt van elkaar, brengt samenwerking een stroomversnelling. Dan wordt het: succesvol samenwerken. En dat is wat we in deze regio nodig hebben. Van versplintering naar succesvolle samenwerking. Durf te geloven. Durf in nieuwe dingen te gaan staan. Test het uit. Het kan.

Column 50

We hebben een BIZ voor Halfweg-Molenwatering en een BIZ voor de winkeliers in het centrum van Spijkenisse. We hebben OnOvOn. De ondernemersverenigingen willen gezamenlijke activiteiten ondernemen. We hebben TOP Voorne-Putten voor de belangenbehartiging van alle ondernemers op het terrein van toerisme, recreatie en horeca. Als we de handen nog meer ineenslaan op het gebied van wonen, werken, recreëren, zorg en mobiliteit dan wordt Voorne-Putten het eiland ‘van smaak en kwaliteit’. Breng de smaakmakers uit deze regio bij elkaar en er gaan nog veel meer mooie dingen gebeuren. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!