Beeldentuin Ravesteyn

Van kunstenaar tot psychotherapeut en van burgemeester tot tuinman. Het was druk bij de opening van de alweer 24e editie van de Beeldentuin Ravesteyn. Lyda Vollebregt, artistiek directeur van DordtYart opende deze expositie en wij genoten aanvullend van de Gypsy Jazz van Trio Moods. Met het zonnetje op de achtergrond was het volop genieten van de kasteeltuinen op het landgoed van de Heer van Heenvliet. Leuk dat Gijs en zijn vrouw dit privé landgoed elk jaar openstellen voor deze expositie.

Hier gebeurde het vroeger. De heerlijkheid kent een verrassende variëteit.

Hier gebeurde het vroeger. Het kasteel werd jammer genoeg een ruïne. Ruim 400 jaar geleden staken de watergeuzen het in brand, zodat de Spanjaarden er zich niet konden verschansen. Nu is de ruïne eigendom van de Stichting Stede en Vrije Heerlykheyt Heenvliet. Een ‘heerlijkheid’ is het nog steeds. Het is heerlijk vertoeven op deze vijf hectare perfect bijgehouden Engelse landschapstuin met prachtige bomen, beekjes en cultureel erfgoed. Je komt er compleet tot rust. De heerlijkheid kent een verrassende variëteit; van loofgang, vijvertuin tot een paddenpoel. En van schapenweiden, verschillende bospaden tot een sterrenbos.

Bent u er al eens geweest? Vanaf nu tot de zomer is de Ruïne Ravesteyn geopend voor publiek. Het doel van de expositie is kunst en cultuur op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen bij het publiek en te verkopen. Een ronde over het landgoed leidt langs diverse sculpturen, keramieken, glasobjecten en installaties van ongeveer 25 verschillende kunstenaars. Van poëtisch werk tot zinnelijke abstractie. En van kunstobjecten die erom vragen aangeraakt te worden tot plekken die aanmoedigen tot bezinning. Vooral het werk van Iris Le Rütte trok onze aandacht. Haar sculpturen zijn in vele steden in de openbare ruimte en musea te zien.

De beeldentuin wordt georganiseerd door professionele en ervaren vrijwilligers met liefde voor kunst, een oog voor schoonheid en een hart voor het historische landgoed Ravesteyn. Een bezoek aan de Beeldentuin start bij de ingang aan de Korte Welleweg en kost vijf euro voor volwassenen en één euro voor kinderen. De Beeldentuin Raversteyn inspireert u op locatie door een mooie combinatie van kunst, cultuur en natuur.

Website Beeldentuin Ravesteyn