Bestaat er zoiets als Mobiliteitsgeluk?

Destijds had ik een goed contact met de gemeentesecretaris van de voormalige gemeente Bernisse, Marcel Hermans. Van hem kreeg ik een boek met de titel ‘Geluk’.

Schrijver Leo Bormans heeft daarin verhalen geschreven over mensen van IJsland tot Zuid-Afrika en van China tot Australië met de kennis die zij bezitten over geluk. Geen zweverige beschouwingen, maar met inzichten die gebaseerd zijn op wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. Herman van Rompuy, de voormalig voorzitter van de Europese Raad, stuurde dit boek naar alle wereldleiders met het verzoek het onderwerp ‘levenskwaliteit’ wereldwijd op de politieke agenda te plaatsen.

Recent stelde Joop van der Hor mij voor aan politiecommissaris Sharif Abdoel Wahid. We raakten met elkaar geanimeerd in gesprek. Sharif vertelde door zijn studie ‘Strategic Urban’ extra belangstelling te hebben gekregen voor het gedachtengoed van Leo Bormans. Bij gebiedsontwikkeling denken vooral projectontwikkelaars en architecten mee over de toekomst van een regio, maar het zou goed zijn als ook de politie met al haar ervaring en inzicht aan de voorkant zou meedenken over ‘een gelukkige regio’. Geluk is volgens hem niet zweverig, maar wezenlijk van maatschappelijk belang.

Voor Voorne-Putten geldt dat als we praten over de toekomst van wonen, werken, leren of verkeren op dit eiland ‘alles staat of valt’ met de oeververbindingen, met mobiliteit. Met programmamanager Hans Stevens van De Verkeersonderneming sprak ik hierover en hij stelde de vraag ‘Als we nu eens geluk en mobiliteit combineren, bestaat er dan zoiets als mobiliteitsgeluk? En zo ja, wat is dat dan?” Zo kwamen we op het idee om vanuit De Verkeersonderneming een inspiratiesessie te organiseren. Samen met Leo Bormans en Sharif Abdoel Wahid. Over geluk, uw geluk, de gelukkige regio en mobiliteitsgeluk. We gaan dat doen op donderdagavond 6 april in het Bres Theater in Brielle. Lijkt het u leuk om hierbij aanwezig te zijn? Mail me dan gerust (info@ceesvingerling.nl), dan ontvangt u van De Verkeersonderneming een toegangsbewijs voor deze inspiratiesessie. Ik ben heel benieuwd naar de ideeën, de inzichten en wat dit voor onze regio gaat opleveren!