Een bijzondere avond bij de Butler Academy

Onze regio heeft er economisch belang bij dat nieuwe bedrijven zich hier vestigen. Daarvoor is het nodig dat ondernemers bij de juiste mensen geïntroduceerd worden. Om die reden waren serie ondernemer Ton van Hoorn en ik uitgenodigd voor een kennismaking met Limburgse ondernemers bij The International Butler Academy in Simpelveld. Weet u dat Nederland een professionele butler opleiding heeft die internationaal hoog in aanzien staat?

Bij de entree stonden de butlers al aan weerskanten keurig opgesteld. Directeur Robert Wennekes heeft met zijn team het oude klooster Damiaan compleet gerenoveerd. Een schitterend pand. Nu lopen er geen paters meer door de gangen, maar butlers. De 25 studenten van dit seizoen komen uit 18 verschillende landen. Van Colombia tot Oekraïne. En van El Salvador tot Kenia. Hier worden ze klaargestoomd om straks te werken voor een oliesjeik of een miljardair, waar dan ook ter wereld. Vanavond was het voor hen extra spannend, want dit ‘Koninklijk CEO Diner’ leverde de butlers tevens een examencijfer op.

Na een eerste kennismaking in de champagne room, begaven we ons naar de dining room, waar met uitgebreide discipline de tafel tot in de puntjes was gedekt. Alles verliep met militaire precisie. Een belevenis.

Naast mij zat de enthousiaste burgemeester van Kerkrade: Jos Som. Ondernemend besturen zit bij hem in het bloed. Met veel plezier toonde hij foto’s van het elf meter hoge kleurrijke kunstwerk in zijn binnenstad: ‘Viva la Vida’. Kunst verbindt de stad. “Je moet kleur naar de stad brengen”, maakte hij duidelijk. Vervolgens vertelden de ondernemers hun plannen. Hier in Limburg combineren ze zakendoen met smaak en kwaliteit. Niet voor niets is Kerkrade één van de snelst groeiende steden. Burgemeester Jos Som benadrukte het belang van ondernemerschap met humor: “De man die snel beslist en zich ook weleens vergist, brengt meer geld in de kist, dan de perfectionist, die de aansluiting mist.” En met die afsluiting zei hij dat ik de lezers van Groot Nissewaard de hartelijke groeten mocht overbrengen van de burgemeester van Kerkrade. Wordt vervolgd.

Website van The International Butler Academy