Boulevard de Coolsingel

Vorig jaar zijn de voorbereidende werkzaamheden van start gegaan en dit voorjaar gaat het echt gebeuren: de renovatie van de Coolsingel. Dè boulevard voor stad en regio. De nieuwe Coolsingel wordt zachter en vriendelijker door meer groen, natuurstenen bestrating en uitnodigende zitplekken.

Binnen en buiten Rotterdam is deze straat een begrip. De geschiedenis hiervan gaat terug tot de Middeleeuwen. Toen ik als kind Monopoly speelde wilde je deze straat in bezit hebben. Vijftig jaar geleden was de komst van de Metro een groot feest. Tijden veranderen. De Erasmusbrug kwam er, de skyline veranderde en nog redelijk recent werd het Centraal Station opgeknapt. Inmiddels doen jaarlijks 80 cruiseschepen deze stad aan. Goed voor 250.000 bezoekers. Rotterdam is vernieuwend. En niet zelden een trendsetter. Van de Tweede Maasvlakte tot de architectonische hoogstandjes op de Kop van Zuid. Regelmatig openen nieuwe restaurants hun deuren op spannende plekken. Het aanbod groeit met de dag in de stad met 170 nationaliteiten.

De nieuwe Coolsingel wordt een magneet voor bezoekers om de binnenstad verder te verkennen

De Coolsingel is meer dan een verkeersader tussen Hofplein en Blaak. Nu Rotterdam in de top vijf van de Lonely Planet staat wil het bestuur nog verder doorpakken. Over een paar jaar zal de Coolsingel de boulevard zijn om te flaneren, elkaar te ontmoeten of om even rustig te genieten van de omgeving. Er komt meer ruimte voor goede en nieuwe terrassen, er ontstaan markante zitplekken en op de plekken bij de monumentale gebouwen komen meer mogelijkheden om te verblijven. De trambaan blijft in het midden liggen en er komt een brede wandel- en fietspromenade. Ook in de avonduren zal de Coolsingel het ‘visitekaartje’ van de stad zijn. Zo komen er speciale lichtobjecten, nieuwe ornamenten en diverse sierbeplantingen. Dè plek waar shoppers, fietsers, feestvierders, toeristen en ondernemers bij elkaar komen op straten van warme en lichte natuursteen. Deze boulevard heeft straks de allure die het verdient. Het wordt een magneet voor bezoekers om de binnenstad verder te verkennen. Het enige wat ik nog in de plannen mis is een spectaculaire kabelbaan over de Maas die Noord en Zuid op diverse punten verbindt zoals de Coolsingel.