Compensatie voor BTW verhoging?

Onze voeding, het drinken, bloemen, een hotelovernachting en de kapper worden duurder. Tenminste als het aan het kabinet ligt. Want dit nieuwe kabinet is voornemens met ingang van 2019 het lage BTW tarief te verhogen van 6 naar 9 procent. Daar valt nog wel wat over te zeggen, stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW. Want voor je het weet verdwijnt die verhoging als sneeuw voor de zon. Vandaar dat VNO-NCW ervoor pleit dat een deel van de BTW verhoging gebruikt moet worden voor investeringen in de regio.

Persoonlijk ben ik het met die stelling eens. Ook onze regio heeft last van vergrijzing, afname van het aantal winkels door online verkopen en scherpere concurrentie tussen ondernemers om de laatste euro’s van overgebleven klanten. VNO-NCW wil een gebied als die van ons weer bruisend en vitaal maken. Dat zou kunnen door een deel van die BTW verhoging te gebruiken om centra van kleine steden of dorpen weer onderscheidend te maken.

Je kunt er ook voor kiezen om de parkeerkosten uit de BTW pot te betalen

Een stad als Spijkenisse heeft nu teveel winkelmeters. De plannen van het nieuwe winkelcentrum zijn ontwikkeld vóór 2008 en ná 2008 is de wereld er totaal anders komen uit te zien. Niemand heeft dit toen zien aankomen. Als we niets doen, dan komen er in de diverse wijken en in het stadscentrum teveel winkels leeg te staan. Investeringen zijn nodig om het weer compact en leuk te maken. Je kunt er ook voor kiezen de parkeerkosten uit de BTW pot te betalen.

Of neem mijn thuishaven Zuidland. Dit dorp bezat vroeger een bruisende middenstand met vier bakkers, twee slagers, kledingzaken, etc. Ook Zuidland kreeg een overdekt winkelcentrum, maar nu sluit de ene na de andere middenstander de winkel. Er kunnen nu twee dingen gebeuren; het is het begin van het einde of we keren het om door te investeren. Zoek naar een synergie tussen de Ring en de Bernisse, promoot winkels en bedrijfjes in de authentieke historische panden, bevorder meer groen en maak de geschiedenisverhalen rond het Schippershuis tastbaarder. Eens kijken of dan zo’n leuk dorpje meer bezoekers aantrekt. Mee eens?