De Balans

Menig middenstander moest vroeger op oudejaarsdag zijn voorraad tellen. De balans werd opgemaakt en de voorraad gecontroleerd. Je wist welke producten goed waren verkocht en met welke winkeldochters je bleef zitten. Met dit aanvullende inzicht kon je dan je voordeel doen voor het nieuwe jaar. Je wist met welke producten je moest doorgaan of stoppen. Het geheim van succesvol ondernemen is voor een groot deel dan ook: strategisch stoppen.

Het idee om aan het eind van het jaar de balans op te maken is niet verkeerd. Voor velen van ons geldt dat we vaker met iets zouden moeten stoppen dan wat we nu doen. Wie van ons heeft het niet meegemaakt dat je met veel verve aan een nieuwe baan of hobby begint en dan gaandeweg tegen allerlei hindernissen oploopt die het minder leuk maken? Totdat je het absolute dieptepunt bereikt en alle plezier is verdwenen. Het is dan de kunst om te ontdekken of je te maken hebt met een tijdelijke tegenslag waar je weer uitkomt door dóór te zetten, òf dat het een doodlopende weg is waar je nooit gaat uitkomen, hoe hard je het ook probeert.

Wist u dat winnaars voortdurend opgeven? Ze stoppen gewoon met de juiste dingen op het juiste tijdstip

We moeten stoppen als we ons op een doodlopende weg bevinden òf juist gemotiveerd blijven als het er echt toe doet. Want soms moet je in deze tijd met snelle veranderingen iets anders gaan doen waar je de beste in kunt worden. Wist u dat winnaars voortdurend opgeven? Ze stoppen gewoon met de juiste dingen op het juiste tijdstip. De middelmaat hoort niet bij winnaars. Hèt moment om een nieuwe job te zoeken is als je er geen nodig hebt. Hèt moment om van baan te veranderen is voordat je er helemaal aan gewend bent. Ga. Verander. Daag jezelf uit.
Op de vrije markt wordt wat uitzonderlijk is beloond. Het gaat erom jouw energie te bewaren voor iets waar echt je hart in zit. Dus dit is wat ik u voor 2018 toewens: Stop met de verkeerde dingen. Ga door met de goede dingen. Durf te kiezen. Op een goed 2018!