De Nationale Koffiedag

De derde dinsdag van september is een begrip. Prinsjesdag kent iedereen. Hoe staat ons land ervoor en wat moet beter? Belangrijk natuurlijk, maar baanbrekende ideeën ontstaan vaak niet in het torentje of in de Tweede Kamer. De bron van ideeën en verbinding is veel vaker: de koffieautomaat.

Vandaar dat Fortune Coffee de vierde dinsdag van september heeft uitgeroepen tot Nationale Koffiedag. In diverse plaatsen in Nederland werden er vorige week bijeenkomsten georganiseerd voor MKB ondernemers. Compleet met barista’s –want koffie maken is een ambacht- en een Latte Art workshop voor de mooiste decoraties. Inspiratie op locatie.

Koffie verbindt. Op het werk rond de koffieautomaat, tijdens vergaderingen en kennismakingsgesprekken of gewoon thuis gezellig op de bank

80% van de wereldbevolking drinkt koffie. Bijna tweeduizend jaar geleden werd koffie ontdekt door een geitenhoeder uit Ethiopië. Zo’n duizend jaar geleden werden de eerste koffieplanten verbouwd in Arabië. Tijdens de middeleeuwen bereikte koffie Europa. Nederlanders drinken gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag. Het verbetert de concentratie, vermindert hoofdpijn en helpt bij afvallen. Binnen tien seconden na de eerste slok koffie is de cafeïne al merkbaar in je lichaam. Wist u dat journalisten met 4,5 kopjes koffie per dag bovenaan de lijst staan van grootste koffieleuten?

Het schijnt zo te zijn dat koffie ook iets over het karakter van iemand zegt. Een Mokka drinker houdt van plezier en is creatief. Een liefhebber van Latte is modieus en volgt de laatste trends. En iemand die voorkeur heeft voor Doppio (dubbele espresso) is doorgaans een harde werker. Americano of zwarte koffie? No-nonsense type. Of Cappuccino? Motiverend en gemakkelijk in de omgang. Herkent u het?

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld. De duurste koffiesoorten ter wereld komen echter uit Indonesië en Thailand. Wat bijzonder is, is dat deze gemaakt zijn van dierlijke uitwerpselen. Black Ivory heeft bijvoorbeeld een bijzonder zachte smaak door de maagzuren van de olifant die de proteïnen van de koffieboon afbreken. Ik weet niet aangaande u, maar ik hou het liever bij cappuccino…
Kortom: koffie verbindt. Op het werk rond de koffieautomaat, tijdens vergaderingen en kennismakingsgesprekken of gewoon thuis gezellig op de bank. Om warme momenten te delen en elkaar te inspireren.