De overwinning van de underdog

Malcolm Gladwell is één van mijn favoriete schrijvers. Met veel belangstelling heb ik zijn boeken ‘Uitblinkers’, ‘Het beslissende moment’ en ‘Intuïtie’ gelezen. Zijn boek met de titel “David en Goliath” gaat over de overwinning van de underdog. Van harte aanbevolen!

U kent het verhaal van David en Goliath. In 1 Samuël 16:7 staat: “Maar de Heer zei tegen Samuël: Ga niet af op zijn voorkomen en zijn rijzige gestalte. Ik heb hem afgewezen. Het gaat niet om wat de mens ziet: de mens kijkt naar het uiterlijk, maar de Heer kijkt naar het hart”.

Goliath verwachtte een krijger zoals hijzelf om een duel mee uit te vechten. Het kwam helemaal niet bij hem op dat de strijd op een andere manier zou worden beslecht. Hij bereidde zich dan ook voor op een soort strijd zoals hij had verwacht. Maar… de concurrentie kan zich ook in andere vormen voordoen: in het breken van regels, in de vervanging van kracht door snelheid en verrassing. Kortom: de confrontatie met een overweldigend nadeel kan leiden tot grootsheid en schoonheid. Het komt vaker voor: dat de strijd door een underdog wordt gewonnen, die volgens de verwachtingen helemaal niet had moeten winnen. Zie hier de TED Talk van Malcolm Gladwell:

Soms zijn de troeven snelheid en tijd doorslaggevender dan slagkracht. Hoe minder beweeglijk je bent, hoe meer je in de verdediging wordt gedreven. Je moet de bereidheid hebben om meer je best te doen dan anderen. Underdogstrategieën zijn lastig. Wie volgens de regels van David wil spelen, moet wanhopig zijn. Het is precies wat een winnende strategie mogelijk maakt. Je moet je buiten de gevestigde orde bevinden, zoals een buitenlander die het spel nog niet kent. Want Goliath is vaak niet zo’n gigant als je denkt…

Je moet je over je onzekerheden en vernederingen heen zetten. Je moet je goed genoeg concentreren en vervolgens flair hebben om een succesvolle prestatie neer te zetten.
Net als David.
Meer hierover lees je in het prachtige boek van Malcom Gladwell: David en Goliath, Business Contact, ISBN 978-90-470-0627-5