De toekomst van winkels

Tot begin 2000 had Spijkenisse zich ontwikkeld tot ‘Kampioen bouwen in de polder’. Overal nieuwe wijken, maar een echt stadshart ontbrak. Ook ontbraken er diverse voorzieningen die je bij een gemeente van ruim 70.000 inwoners mocht verwachten. Vandaar dat de laatste jaren volop werd ingezet op het ‘compleet maken van de stad’. Nieuwe bibliotheek, nieuw theater en nieuwe winkelformules waren daar onderdeel van. En als straks de Haven van Spijkenisse ontwikkeld is, dan is de stad redelijk compleet.

Vanwege alle regelgeving in Nederland zit er al snel tien jaar tijdsverschil tussen het idee en de realisatie van een nieuwbouwproject. Toen vier jaar geleden het nieuwe winkelcentrum voor het publiek open ging, was dat feitelijk gebaseerd op de visie en de verwachtingen van jaren daarvoor. ‘Groei’ was toen het devies.

Nissewaard vraagt om een nieuwe frisse visie op de retail voor de komende jaren

Achteraf is alles zo gemakkelijk. Weinigen zagen de crisis van 2008 aankomen. Veranderend klant- en koopgedrag is enorm hard gegaan. En nu zitten we met de gebakken peren. Veel te veel winkels met doorgaans te dure huren. Dat is overigens overal hetzelfde. Schiedam, nieuwe wijken in Amsterdam, Lelystad; overal een overaanbod ten opzichte van het aantal bezoekers. Alle goede ideeën ten spijt; Nederlanders kopen al voor meer dan 10 miljard euro via het internet. Hier en daar helpt een doekje voor het bloeden misschien, maar dit vraagt scherpe regie en krachtig ingrijpen.

Herwaarderen en reorganiseren zijn de sleutelwoorden. Het is gewoon niet realistisch meer om in elke wijk en in elk dorp een florerend winkelcentrum te verwachten, terwijl we massaal via internet bestellen. Wat is de toekomst van winkels in Nissewaard bij ongewijzigd beleid? Òf we laten het ‘gebeuren’ en dan zal dan hier, dan daar, verpaupering ontstaan. Òf we gaan ‘herverkavelen’. Welke winkelcentra sluiten we? En wat concentreren we met smaak en kwaliteit? De visie van ‘complete stad’ vraagt om een nieuwe frisse visie op de retail voor de komende jaren. Behoud het goede, cluster ze en laat dat bruisen, want wie alles wil krijgt niets.

Bekijk hier de video van Prof. Cor Molenaar:

Column 16