Een held in het Vredespaleis

Aanvankelijk waren wethouder Christel Mourik en ik door een bevriende relatie uitgenodigd voor een bijeenkomst waarbij minister president Rutte zou spreken. Pas later werd bekend dat tijdens diezelfde bijeenkomst Vincent Bakker uit Spijkenisse een erepenning uit handen van Rutte zou ontvangen, waar natuurlijk ook onze burgemeester bij aanwezig zou zijn.

Dus afgelopen donderdag vetrokken Burgemeester Salet, haar secretaresse, Christel Mourik en ik naar het Vredespaleis in Den Haag. O ja, compleet met de burgemeestersketting in een speciale doos, alsof het een dure dwarsfluit betrof.

“Degene die rijk sterft, sterft met schande”, Andrew Carnegie

Daar waren we dan. Vanuit Nissewaard te gast in de internationale stad van vrede en recht. De Bill Gates van honderd jaar geleden was Andrew Carnegie. Hij had als staalmagnaat een vermogen verdiend, waardoor hij destijds de rijkste man ter wereld werd. Het was zijn uitspraak: “Degene die rijk sterft, sterft met schande”. Hij wilde zijn vermogen teruggeven aan de samenleving. Dankzij hem kon het Vredespaleis gebouwd kon worden, met daarin ‘s werelds grootste verzameling boeken over vrede en recht. Onze vrijheid en democratie is immers niet vanzelfsprekend.

column-82

En toen was het wachten op de minister president. We kregen met elkaar al een beetje het Sinterklaasgevoel, want waar blijft –ie? Hij zou toch wel komen? Ondertussen luisterden we naar een goed jazz trio en een muzikaal intermezzo van Johan Wiersma, een jonge accordeonist van 14 jaar, een toptalent. Ondertussen was de minister president gearriveerd. Op een leuke ontspannen wijze interviewde hij de verschillende helden. Vincent Bakker stond trots op het podium. Hij is een ambassadeur voor Nissewaard die twee kinderen uit een brandende auto redde. Niet voor niets zijn helden gewone mensen die in een halve seconde doen wat je moet doen. Chapeau! Natuurlijk ging hij met de minister president en onze burgemeester Salet op de foto! Vincent ontving van velen felicitaties. En Joop van der Hor liet op Facebook weten: “Als echte Rotterdammert ben ik trots dat ik in dezelfde stad woon als deze kanjer! Vincent, hulde! Mirjam goed gedaan en Cees… tja, iemand moet chauffeuren naar Den Haag.”

vincent-bakker burgemeester-salet wethouder-christel-mourik-en-cees-vingerling