Even terug in de tijd van ‘Zand, zeep en soda’

Onze gemeente Nissewaard is rijk aan bezienswaardigheden met een verhaal. Groentewinkel Mak aan de Voorstraat 26 in Spijkenisse is daar een prachtig voorbeeld van en uw bezichtiging meer dan waard. Aan de buitenkant zie je eerst een prachtig gerestaureerde gevel, maar eenmaal binnen zet je direct een stap terug in de tijd naar zo’n honderd jaar geleden.

Heb ik nou vorige week je haar nog gewassen of was het die week ervoor?

Zó zagen de winkeltjes er vroeger uit: met een typische toonbank en een oude weegschaal. Erachter allemaal houten veilingkisten met daarin de aardappelen en groenten uit de regio. In de hoek tref je een bijzondere aardappelschrapmachine aan, waar krieltjes ingegooid kunnen worden en er vervolgens geschrapt onder uit komen. Een paar stappen verder kom je terecht in de kamer met daarachter een klein keukentje. Hier werden de kinderen in een teiltje gewassen. Ja, toen was er nog geen douche, maar werd door de moeder de vraag gesteld: “Heb ik nou vorige week je haar nog gewassen of was het die week ervoor?”.

Eén van de kartrekkers achter Groentewinkel Mak is mevrouw Adri Schipper. Zelf is ze geboren en getogen in dezelfde Voorstraat, iets verderop, toen haar vader nog wagenmaker was. Adri heeft prachtige verhalen over het ‘Spikkenis’ van vroeger, over Jan Mak die kleinhandelaar was in groente, fruit en aardappelen en over zijn dochters. Uiteindelijk is het pand geschonken aan de Gemeente. Hier kun je nog zien hoe het vroeger was. Van een uitzet van één van de dochters met blikken met de tekst “zand, zeep en soda” tot de bedstee en een zolderverdieping met originele pen-gat verbindingen. In de bedstee waren de geldkist en de pispot ’s nachts binnen handbereik, want het toilet was vroeger niet binnen, maar buiten. Compleet met een stapel oude kranten. Zo ging dat vroeger. Vind je het leuk om het interieur van dit historisch pand een keer te zien? Dat kan; want op de eerste en de derde zaterdag van de maand tussen 13.00 – 16.30 uur is dit pand opengesteld voor bezoekers.

Website van Groentewinkel Mak Spijkenisse