Glansrol voor Nissewaard

Opinie-artikel uit Algemeen Dagblad, editie Voorne-Putten, van zaterdag 15 november 2014.

NISSEWAARD | Cees Vingerling is blij met de samenvoeging van Spijkenisse en Bernisse. De directeur bij Rabobank Voorne-Putten Rozenburg ziet voor de nieuwe gemeente een glansrol in de Rotterdamse regio.

85.000 inwoners. Eén van de 40 grootste steden van Nederland. 100 vierkante kilometer oppervlakte. Welkom in de nieuwe gemeente Nissewaard!
De wereldwijde economie ontwikkelt zich rond sterke regio’s. Het belang van natiestaten neemt af en het belang van krachtige regio’s neemt toe. In de metropoolregio’s gebeurt het. Neem de regio Londen. Met 7,5 miljoen inwoners bruist het. Van zakelijk en financieel centrum tot het winkelhart. Van toeristische trekpleisters tot kleurrijke hippe buitenwijken. Nissewaard en de al net zo nieuwe fusiegemeente Krimpenerwaard maken onderdeel uit van de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Wil Nissewaard straks op de kaart gezet gaan worden, dan moeten we Nissewaard en Krimpenerwaard nog beter dan nu positioneren op Rotterdam.

Opinie artikel AD-VP

We moeten durven kiezen voor vernieuwing. Daar horen krachtige bestuurders bij die deze (bijna) krimpregio ombuigen naar een duidelijke visie van een Nissewaard met smaak en kwaliteit. Met Nissewaard kan dat door in te zetten op water, wegen, natuur, duurzaam vervoer en glasvezel. De combinatie van ruimtelijke kwaliteiten, cultuurhistorie en de nabijheid van de Maasvlakte en de haven maken Nissewaard – maar ook geheel Voorne-Putten – uniek. Ontwikkel het Bernissegebied tot toeristisch trekpleister. Met wellness, elektrische vaartuigen en een biologische markt met streekproducten.

Gemeente Nissewaard, kies voor smaak en kwaliteit

Nieuwe woonideeën
De mooiste plek om te wonen is op de grens van land en water. Ga niet zomaar wijken bouwen, maar kom met nieuwe woonideeën. Bouwen met en in de natuur, bijvoorbeeld.
Stimuleer een krachtige economie met goed opgeleide mensen. Geef nog meer invulling aan de samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs. Dat levert heel veel innovatieve ideeën en kostenbesparing op.
Recreatie en toerisme zijn belangrijke aanjagers voor de economie, werkgelegenheid en leefbaarheid van dit eiland. Zoek ook daarin de synergie. Zo is Rotterdam er in geslaagd om meer cruiseschepen aan te trekken. Jaarlijks komen er meer dan 20. Eén schip draagt gemiddeld een half miljoen euro bij aan de omzet van de lokale economie. Waarom laten we niet een deel van het groeiend internationaal toerisme kennis maken met de parels op Voorne-Putten?
Nu Rotterdam zich als icoon van Europa ontwikkelt, kunnen wij daar de vruchten van meeplukken. Ik denk dan aan de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis, de architectonisch bijzondere bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse, maar ook aan een speciale engelstalige voorstelling in theater De Stoep.
Lijkt me leuk om in samenwerking met Rotterdam dit op te zetten. Kom op! Duitsers gaan minder naar Noord-Duitsland maar meer naar de kust van Nederland. Vlamingen deden vooral Zeeland aan, maar komen ook steeds meer naar Voorne-Putten. Nu doorpakken voor een sterk en vitaal Nissewaard! De bestuurder die dit wil krijgt mijn stem.