Groeten uit Stockholm!

Tien keer zo groot als Nederland en toch minder dan 10 miljoen inwoners. Dat is Zweden. Eén van de rijkste, welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld. Hun hoofdstad Stockholm ligt verspreid over veertien eilanden. Daardoor wordt het ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Reden voor mijn vrouw en onze jongste zoon om er vorige week eens een kijkje te nemen. “Inspiratie op locatie”.

DSC05306

We troffen het geweldig met het mooie weer in deze mei-vakantieweek. Wat een schitterende stad! Anderhalf keer zo groot als Rotterdam. De eilanden werden vroeger met houten bruggen verbonden. Stock betekent hout en holm is Zweeds voor eiland. Vandaar de naam Stockholm. De oude stad (Gamla Stan) is een belevenis. Prachtige historische panden, gezellige straten en veel diverse horeca. Straatmuzikanten fleuren het op, samen met kunstenaars en de geur van verse Zweedse broodjes. Heerlijk zijn die Zweedse kaneelbollen! Van de buitenkant lijken ze op de Zeeuwse bolussen, maar ze zijn iets ‘broodachtiger’ en niet zo kleverig.

Column 54

Rosendals Wardshus, een prachtig horecaconcept, wat hier in De Bernisse niet zou misstaan

Op het eiland Djurgarden bezochten we het Vasa Museum, waarin het ’s werelds enigste overgebleven schip uit de 17e eeuw te bewonderen is. Verderop ligt Skansen, een openluchtmuseum met zo’n 150 gebouwen uit alle delen van Zweden. Aangrenzend genoten we van Rosendals Wardshus, een prachtig horecaconcept, wat hier in De Bernisse niet zou misstaan. Met zo’n stedentrip doe je weer ideeën op. Je ziet zaken die er hier nog niet zijn. Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit een kokos-kroket op. Heel apart. In Zweden is het een delicatesse. Krabat is een concept voor eersteklas duurzaam speelgoed, Max de Zweedse McDonalds en Jensens Bofhus het Zweedse concept à la Loetje. Zoiets zou hier ook lopen. Gegarandeerd.

Stockholm is een mooie schone stad met stijl. Rust en klasse straalt het uit. Middels de Arlanda Express ben je in 20 minuten van het vliegveld in de stad. Zij hebben niet zitten slapen door hun Kroon voor de Euro in te leveren. Daardoor is het niet goedkoop, maar wel de moeite waard om een keer te bezichtigen!