Groeten uit het zonnige centrum van Europa: Praag!

De beschrijving van het nauwe steegje waar we met onze auto maar net doorheen konden, klopte precies. Ernaast stond het hotel Caesar, Myslíkova 15, Praag.

Eén van mijn goede vrienden bestuurde vroeger in Praag een limonadefabriek en had al zoveel mooie verhalen over deze stad verteld, dat we het een keer met eigen ogen wilden zien. Stad van staal, kristal en porselein. Stad van de beroemde componist Dvorak, schrijver Franz Kafka en niet te vergeten: Jan Hus, de vroege voorloper van ds. Jan Koppelaar.

Het historische centrum van hlavní město Praha –hoofdstad Praag- staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Deze Gouden Stad, zoals een van de bijnamen van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau. Hier ligt de culturele bakermat van Centraal Europa. Dit was in alles te zien. We genoten van de bezienswaardigheden van deze stad. Van het Dansende Huis aan de Moldau tot Hanavsky Pavilon, in het hoger gelegen gedeelte van de stad. Ruim 5 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks Praag.

column-75

Langs de Moldau prijkt het Nationaal Theater met haar gouden dak. In het verlengde floreert de middenstand met gezellige terrasjes en live muziek. Alles gaat voor ‘smaak en kwaliteit’. Ook weten ze hier lokale producten te promoten. Van de krokante Spirálky spiraalchips tot de Trdelník, een goede combinatie van een soort bolus met ijs en slagroom. Heerlijk! Op het oude Stadsraadhuis prijkt één van de meest aparte uurwerken ter wereld. Het Astronomisch Uurwerk van Praag is een uniek uurwerk dat niet voor niets vele bewonderaars trekt. Het allermooiste gedeelte van Praag vind ik de joodse wijk Josefov (Jozefs stad) met schitterende synagogen. De Parizska is misschien wel de allermooiste winkelstraat van Europa. Daar valt de PC Hooftstraat bij in het niet. In het hoger gelegen gedeelte van de stad hadden we vanuit Hanavsky Pavillion een prachtig uitzicht over de complete stad. Terug via de Karelsbrug kon ons bezoek niet meer stuk. Praag verdient terecht het etiket: Gouden Stad! Leuk om eens een keer te bezoeken.