Het mooiste park van Europa?

“Voorne-Putten is een potentiële goudmijn, maar dat is wel een goed bewaard geheim”, is de stelling van Prof. Jan Rotmans. En hij heeft gelijk. Met meer durf, lef en visie zouden we bepaalde kwaliteiten veel beter kunnen benutten.

Column - Het mooiste park van Europa

Bernisse-gebied goed voor 130.000 bezoekers per jaar
Neem nu het Bernisse gebied. Ik hoor het meester Prins (toen ik op de lagere school in Zuidland zat) nog zeggen: “De Bernisse gaat een prachtig recreatiegebied worden en jullie zullen daar op latere leeftijd veel plezier aan beleven”. Met trots liet hij de tekeningen zien. Na zovele jaren is de Bernisse met 300 hectare goed voor ruim 130.000 bezoekers per jaar. Was het vroeger de belangrijke scheepvaartroute tussen Holland en Vlaanderen; nu wordt er vooral gewandeld en gefietst. Men geniet van de rust en de stilte. Maar als we niet oppassen, dan gaat het verpauperen. En dat kan anders.

Er is visie nodig in plaats van kostenbesparing

Maak er het mooiste park van Europa van
Bij de aanleg in 1976 koos men voor snelgroeiende bomen en struiken. Bijvoorbeeld populieren. Relatief goedkoop en men kreeg binnen zo’n tien jaar een redelijk ‘volwassen’ gebied met veel groen. Alleen… die gewassen groeien zo snel dat ze gaan woekeren. Gevolg: relatief meer onderhoudskosten dan aanschafkosten. De vraag is: “Zijn deze populier-achtige bomen wel geschikt voor zo’n schitterend park als de Bernisse?” George van Kralingen uit Geervliet kwam daarom met het idee om van de Bernisse ‘het mooiste park van Europa’ te maken met een grote collectie bomen, struiken, vaste planten, bollen en knollen. Je bevordert dan ook een beschaafde en rustgevende sfeer. En dat kan heel goed samengaan om met de Bernisse te anticiperen op de groei van e-vaartuigen. Maak het tot een hotspot voor elektrische vaartuigen. Gezellig!

Tevens goed voor de plaatselijke economie
Maak invaart vanaf Heenvliet mogelijk. Zorg voor een paar aanmeermogelijkheden bij de dorpen, zodat de horeca en detailhandel beter kunnen profiteren. Per bezoeker wordt nu slechts zo’n € 2,50 besteed. Dat kan veel beter. Dat er nu welgeteld vijf sloepen mogen varen is natuurlijk een lachertje. Kom op; laten we lef en visie tonen en hier in Nissewaard het mooiste park van Europa maken. Ik ben voor!

Roel van Deursen maakte een mooi promotiefilmpje van De Bernisse: