IJzer en leem

Er is niets nieuws onder de zon. Tijdens de periode van Koning Nebukadnezar kreeg Daniël al een visioen dat vele, vele jaren later er een rijk zou ontstaan met de kenmerken van ‘ijzer en leem’. Hard en broos tegelijk. Ze vormen niet een echte eenheid, zoals ijzer zich niet met leem laat vermengen.

Nebukadnezar

Dit doet veel aan ons huidige Europa denken. We willen wel samen, maar het lukt niet echt. Afgelopen zaterdag opende het Financieel Dagblad met de kop: “Bidden dat de Britten zullen blijven”. Het is de nachtmerrie van veel bestuurders dat donderdag 23 juni een meerderheid van de Britten zullen zeggen dat het na 43 jaar mooi is geweest met de EU. Ik weet niet wat de uitslag zal zijn, maar feit is wel dat Europa –vanuit alle goede bedoelingen- veel te snel overal de Euro heeft ingevoerd. En daar hebben we slecht over nagedacht.

Column 59

Als u een bedrijf heeft, dan wilt u baas zijn over uw financiën. U kunt ook fuseren en dan komt er een nieuw aangestelde leiding. Maar ik heb nog nooit gehoord dat bedrijven gezamenlijk geld in een pot stoppen zonder ‘éénheid van bevel’.

Kies voor een duurzame monetaire unie met landen die wèl bij elkaar passen

Meerdere kapiteins op een schip werkt nergens. OK, samenwerken kan ook, maar dan moet je wel blij van elkaar worden en elkaar volledig kunnen vertrouwen wanneer je kiest voor ‘een gezamenlijke pot’. En dat gaat nu niet goed. We hebben te dealen met andere culturen, andere visies en andere denkwijzen. Het lijkt wel of dat daar volledig aan voorbij is gegaan. Europa heeft te lang haar kop in het zand gestoken. Zelf ben ik altijd al een voorstander van een Neuro en een Zeuro geweest, een Noord-Europese Euro en een Zuid-Europese euro. En nu is mogelijk de meerderheid van een sterk land het zat. Vandaar de paniek, want dat wordt gezien als het begin van het einde van de euro. Nu kunnen we onze koers nog bijstellen. En dat is: kiezen voor een duurzame monetaire unie met landen die wèl bij elkaar passen. Het is now or never.