Kerkenpad Nissewaard: vroeger en nu

Groot Nissewaard besteedt via ‘kerkenpad’ aandacht aan de historische dorpskerken in de Gemeente Nissewaard. Van de Hersteld Hervormde kerk in Abbenbroek tot de Protestantse kerk in Heenvliet. Toen ik deze artikelen las was het alsof er een film aan mij voorbij trok.

Ik zie de grote Bijbelse plakkaten nog voor me. Deze prachtige afbeeldingen werden gebruikt tijdens de zondagsschool in de Hervormde kerk in Zuidland. Af ten toe klom ik hoog de kerktoren in. Dat bood een prachtig uitzicht over ons mooie dorp met rode daken. Dat moest dan tussen het hele en halve uur vanwege de trillingen van de kerkklok.

In de Gereformeerde kerk van Zuidland zie ik de grote kaart van Israël nog hangen, die dominee van Dalen gebruikte tijdens catechisatie, later met een prachtige blauwe pro-Israël sticker erop. In de kerk van Abbenbroek zie ik dominee Koppelaar nog staan, achter de schitterend beslagen Bijbel. En in de Michaëlkerk hielp ik dominee Hans Eschbach met het inpakken van honderden Evangelische Liedbundels. Mooie herinneringen.

De Bijbel inspireert. Ook voor Rembrandt, Bach, Albert Schweitzer of Newton was dat hun inspiratiebron

De Bijbel inspireert. Ook voor Rembrandt, Bach, Albert Schweitzer of Newton was dat hun inspiratiebron. Daar kwamen zaken uit voort zoals prachtige kunst, schitterende muziek en vernieuwende inzichten.

Naast geschiedenis is er op allerlei plekken ook vernieuwing. Zo inspireert predikant Auke Hamstra jongeren op een eigentijdse manier. Bijvoorbeeld via het YouTube filmpje van Hezekiah Walker met “Every Praise”. Heeft u het al gezien? Het is al meer dan 26 miljoen keer bekeken en het swingt van alle kanten:

De Geervlietse architect Han de Kluijver ontwierp één van de meest moderne kerken in Europa: De Dome in Spijkenisse. Op hoogtijdagen zit deze kerk – in de vorm van een theater- vol met 2000 bezoekers. Ook komen er met regelmaat honderden jongeren bij elkaar om zich door apostel Edgar Holder te laten inspireren, eenmaal in de maand op zaterdagavond. Daar krijgen ze antwoorden hoe ze sterk kunnen zijn, om krachtig te zijn op belangrijke momenten van hun leven. Ik word daar blij van. Kerkenpad Nissewaard heeft een rijke geschiedenis èn een rijke toekomst!