Milieuzone: symboolpolitiek of ‘hip & happening’?

Soms worden er initiatieven bedacht die op het eerste gezicht kant noch wal raken en door veel mensen worden bestempeld als ‘symboolpolitiek’. Het was ook mijn eerste reactie op de Rotterdamse Milieuzone. Zet een Milieuzone in de stad zoden aan de dijk met de grootste haven van Europa in de achtertuin? Felle discussies werden er gevoerd door voor- en tegenstanders.

Rotterdam gaat voor gezondere lucht

Milieudefensie is natuurlijk voor (nu is daar bij Milieudefensie niet veel voor nodig). Zij geven als voorbeeld de stad Berlijn waar de roetuitstoot met 30% tot 50% is gedaald dankzij een milieuzone. De actiegroep ‘Adem in Rotterdam’ (het bestaat echt) is verrassend genoeg tegen. Zij denken dat de effecten minimaal zijn en noemen het symboolpolitiek. Als ‘gewone’ burger van de Rotterdamse regio valt er inmiddels geen touw meer aan vast te knopen. De cijfers met betrekking tot roetuitstoot en CO2 vliegen ons om de oren. Evenals de verhalen van Rotterdammers die tranen met tuiten huilen omdat hun Kever de stad niet meer in mag. Ik was dus tegen.

En toen sprak ik met een verkeerskundige van gemeente Rotterdam. Hij vertelde dat 50% van de roetuitstoot wordt veroorzaakt door binnenstedelijk verkeer. De ’s Gravendijkwal behoort tot de ‘vieste’ straten van Nederland. En Rotterdam is niet meer alleen de stad waar we de mouwen opstropen. Rotterdam is hip. Nooit eerder stond ‘onze’ stad zo in de internationale schijnwerpers. Geroemd om de architectuur, het vernieuwende en eigenwijze karakter en de vele hotspots. En dat is iets om trots op te zijn. Utrecht heeft al een milieuzone. De verwachting is dat Den Haag en Amsterdam zullen volgen.

Dit gesprek met de gemeente deed mij van mening veranderen. Want ja: ik heb een hekel aan symboolpolitiek, maar ik ben wel een voorstander van een bruisend Rotterdam. Van een Rotterdam waar toeristen in schone(re) lucht de architectuur kunnen bewonderen en waar bewoners schone(re) lucht kunnen inademen. Voor een hip& happening Rotterdam is een milieuzone misschien wel hard nodig, alle Kevers ten spijt.

Gezondere lucht.nl