Nieuwe economie in oude havens

Op dit moment is er veel te doen over een rapport waarin staat dat de Rotterdamse Haven niet snel genoeg vernieuwt. De uitbrengers van dat rapport zijn niet de minste, zoals Marike van Lier Lels uit Ouddorp. Toch kreeg het inhoudelijk veel tegengas, o.a. vanuit het Ministerie, het Havenbedrijf en Deltalinqs. Tja, wat is het juiste tempo van allerlei vernieuwingen? Moderne technologieën zoals robotisering en 3D printing hebben immers de toekomst, breed over allerlei sectoren. Een voorbeeld?

Zo sprak ik vorige week een ondernemer die met scans en 3D printing zich richt op de vervangingsmarkt voor kozijnen. Als delen van kozijnen verrot zijn, worden ze nu op traditionele wijze vervangen. Door het maken van een scan van het onderdeel dat vervangen moet worden, wordt het nieuwe stuk op maat geprint. Hierdoor kunnen kozijnen vervangen worden tegen reparatiekosten.

Column 66

Ook met mijn vader sprak ik over bepaalde ontwikkelingen. Hij is inmiddels de tachtig gepasseerd, maar heeft nog altijd een nuchtere kijk op zaken. Ik vertelde hem dat het de kunst is om vernieuwend te blijven. “Dat is waar” zei hij, “maar soms kun je ook té nieuw zijn”. Zijn antwoord deed me terugdenken aan een initiatief uit 1996. Samen met een aantal partners hadden we het idee om een digitale marktplaats  ‘Barendrecht Plaza’ te ontwikkelen. We waren te vroeg, het sloeg niet aan. Hadden we de juiste visie? Zeker, maar het was nog niet de juiste timing om het rendabel in de markt te zetten. Je kunt dus ook té nieuw zijn. Dit dilemma zag je ook bij Spijkstaal. Het bedrijf wilde vernieuwen met divers elektrisch vervoer. Goede visie? Zeker! Maar kon je er nu al voldoende je geld mee verdienen? Blijkbaar nog niet. Je moet dus met je huidige business voldoende geld verdienen om tevens te kunnen investeren in nieuwe zaken. Daarom moeten we èn leren van studenten met de meest vernieuwende ideeën èn luisteren naar ervaren ondernemers op leeftijd. Dan neemt het slagingspercentage van vernieuwende ideeën vast en zeker toe!