Nieuwjaar, nieuwe strategie?

“Het zou onnozel zijn om aan te nemen dat de herhaling van precies dezelfde strategie in een ander of betere uitkomst zal resulteren”, verklaarde Trump in zijn Jeruzalemspeech. Door Jeruzalem officieel als hoofdstad van Israël te erkennen heeft de Amerikaanse president de internationale gemeenschap op scherp gezet. Het was de belofte van vele presidenten – onder wie ook Obama – maar juist Trump lost deze in. Is hij uiterst onverstandig bezig of toont de huidige president juist karakter? Af te vragen valt, of de ophef over dit Jeruzalembesluit ook niet gedeeltelijk ontstaat door de ‘messenger himself’: volgens de media kon Trump het afgelopen jaar weinig goed doen.

Als buitengewoon ervaren zakenman heeft Trump in ieder geval op één vlak gelijk: decennia lang dezelfde zakenformule herhalen laat doorgaans geen enkele business floreren. Sterker nog: succesvolle bedrijven weten als geen ander te anticiperen op de snelle veranderingen in de wereldeconomie. Het herhalen van gefaalde strategieën uit het verleden is gewoon een ‘no go’.

“Het zou onnozel zijn om aan te nemen dat de herhaling van precies dezelfde strategie in een ander of betere uitkomst zal resulteren”, verklaarde President Trump

Met de uitdagingen van 2018 komt de wereld er anders uit te zien. Massa-immigratie, robotisering, digitalisering en toenemende waterproblemen vereisen kort gezegd gewoon een nieuwe en frisse kijk. Maar ook regionaal vragen bepaalde zaken om een nieuwe strategie. Die hebben we nodig voor een betere samenwerking tussen stad, haven en regio bijvoorbeeld. Of een frisse kijk op het overschot aan winkeloppervlakte. Datzelfde geldt voor wonen. Meer mensen willen aan het water wonen of in een hippe Tiny house. Of we nu praten over grote uitdagingen in de wereld of over bepaalde regionale items, veel zaken vragen om een vernieuwende aanpak. En dat is hard nodig, want “als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt”, luidt de uitspraak, die toegeschreven wordt aan Einstein. Er verandert dan niets. En misschien is een nieuwe strategie ook wel nodig voor bepaalde privézaken voor u en voor mij. Het is altijd goed om bepaalde zaken tegen het licht te houden. Natuurlijk wens ik u een gezond nieuwjaar èn vooral ook een vernieuwend 2018 toe.