Op de thee bij ‘de heer van Heenvliet’

Eeuwen geleden bruiste het al op Voorne-Putten. Het Slot van Heenvliet maakte deel uit van een verdedigingslinie om de aanvallen van de Noormannen tegen te houden. Hier maakte de heer van Heenvliet de dienst uit. Ook wel ‘Seigneur ‘d Heenvliet’ genoemd. Heenvliet betekent letterlijk grensrivier en ligt aan de Bernisse, ten tijde van het grote rijk van Karel de Grote een voorname handelsweg tussen Noord en Zuid.

De nu oude ruïne was toen het centrum van een ‘heerlijkheid’; zo’n 700 hectare van omvang, compleet met schitterende tuinen, boomgaarden en een Ambachtsherenhuis waar ook de Engelse adel graag te gast was. Het slot werd goed beveiligd, compleet met valhek en werpgat boven de poort, zodat men de vijand met pek naar het hoofd kon gooien. Dat waren nog eens tijden. Ook tijden van beperkte democratie, want de heer van Heenvliet regelde voor het gebied vrijwel alles, van het heffen van tolgeld tot aan het veroordelen van een misdadiger tot de strop toe.

Het Slot van Heenvliet maakte deel uit van een verdedigingslinie om de aanvallen van de Noormannen tegen te houden

Veel vredelievender is de huidige heer van Heenvliet: Gijs Lamaison van den Berg, samen met zijn vrouw gezellige en gastvrije mensen. De familie heeft in het Ambachtsherenhuis al heel wat gasten ontvangen. Van koning Mosjoesjoe II van Lesotho tot het Rosenberg Trio. En van buikdanseres Salima tot Joop van der Hor. En nu mochten mijn dochter Nathalie en ik bij hen op de thee komen.

Vol trots lieten ze ons het interieur zien en de sfeer proeven van het Ambachtsherenhuis dat op de fundamenten van de toenmalige burcht Wyelestein is gebouwd. Jammer genoeg heeft de huidige heer van Heenvliet heel wat rechten en grond moeten inleveren, want van het toenmalige perceel is nog maar zo’n 5 hectare over, met in het middelpunt de ruïne Ravesteyn. Landgoed Ravesteyn doet nu dienst als unieke locatie om bruidsfoto’s te maken. Als u uw gasten een keer iets bijzonders wilt aanbieden, dan kunt u voor een overnachting het appartement ’t Koetshuys huren. Een leuke locatie, want hier ligt de basis van onze rijke geschiedenis.

Website Landgoed Ravesteyn