Het Oude Raadhuys van Spijkenisse glimt en glanst

Eén van de mooie historische panden die onze gemeente rijk is, is die van ’t Oude Raadhuys van Spijkenisse. Ruim 130 jaar geleden kreeg Spijkenisse haar eerste gemeentehuis. Schuin tegenover Restaurant De Krom (Noordeinde 7) steelt dit pand nog steeds de show. Compleet met gouden letters op de gevel, het jaartal 1886 en een kroonlijst rustend op de gemetselde boogjes. Heel fraai.

Een stad zonder kunst is eigenlijk onvoorstelbaar

Voorzitter Mark Reede is er terecht enthousiast over. Mark ken ik vanuit de periode dat hij nog bij de Provincie actief was. Hij is al jaren trotse inwoner van Spijkenisse en is de voorzitter van Stichting ’t Oude Raadhuys. Gezellig om weer eens even bij te praten. We hebben allebei iets met kunst. Een stad zonder kunst is eigenlijk onvoorstelbaar. Daarnaast is kunst een uiting van wat er in het hart van de maker leeft. Veel mensen willen iets moois maken om hun huis of de stad te verlevendigen. En daarmee zijn we direct aangeland bij het doel van de Stichting ’t Oude Raadhuys; centrum voor moderne kunsteducatie. Dit doen ze door het aanbieden van een serie cursussen en workshops op het gebied van schilderen, tekenen, keramiek en kunstgeschiedenis. Bij binnenkomst valt mij direct een turquoise glas op. Bij zo’n kunstwerk denk ik altijd als eerste “Wat zou Han de Kluijver hiervan vinden?” Ik val met mijn neus in de boter, want in deze periode kunnen bezoekers genieten van een bijzondere kerst-expositie van glaskunst, sieraden en foto’s, met als titel “Glim en Glans”.

Kenmerkend voor ’t Oude Raadhuys is de gemoedelijke setting en de positieve sfeer. Op de eerste etage tref ik een verzameling schilderezels en lessenaars aan. Hier gebeurt het. Van tekenen en schilderen tot olieverftechnieken en portrettekenen. Sinds kort is er ook een cursus striptekenen voor jongeren. Tijdens het gesprek halen Mark en ik herinneringen op aan stripalbums als Asterix & Obelix en Suske en Wiske. Beeldend vertellen, is dat iets voor jou? Breng eens een bezoek aan dit mooie pand en stel jezelf de vraag wat jouw favoriete kunst is. Veel plezier!