De Proefschuur. Lekker vers & van dichtbij.

Onder het motto ‘wat je van ver haalt is lekker’ zijn onze supermarkten vol komen te liggen met groenten en fruit vanuit alle windstreken. Van kiwi, paprika, tomaat en zeekraal, tot exclusief: cherimoya uit de Andes of doerian uit de Molukken. En dit geldt niet alleen voor groente en fruit, maar voor het brede scala aan voedsel. Van Argentijnse ansjovis tot Italiaanse pizza’s of Spaanse paëlla. Dit is een verrijking van het aanbod geworden waar we van mogen genieten.

Anderzijds heeft de voedselindustrie toevoegingen gedaan waarvan niemand meer weet wat we nu precies eten. Dat is een kwalijke zaak. De bewustwording van de consument voor de kwaliteit van voedsel is enorm toegenomen. Ook het weten van herkomst en bestemming wordt steeds belangrijker. Voedsel is je medicijn. Zoals een auto op superbenzine loopt, is gezond voedsel de brandstof voor het menselijk lichaam. Vandaar dat er een grotere bewustwording is ontstaan voor wat van dichtbij komt, super vers èn gemakkelijk verkrijgbaar is.

column-84

Arie Pieter Noordermeer: “Het agricomplex op Voorne-Putten zou zich moeten presenteren als Eurotuin in de Europoort”

Een aantal boeren en tuinders spelen hierop in door de smaakvolle en verse plantaardige seizoensproducten van Voorne-Putten lokaal beter te verkopen. Hiertoe is de coöperatie De Proefschuur opgericht met als slogan “Lekker vers & van dichtbij”. Anneke Lugtenburg, Jan Varekamp, Arnout den Ouden en Leen van Marion zijn de kartrekkers. Zij benaderen de komende tijd ook andere boeren en tuinders op Voorne-Putten om hun lokale producten te leveren aan supermarkten en cateraars op Voorne-Putten. Van en voor de regio. Voordeel: korte reisafstand, topkwaliteit en geteeld door vakmensen. Kortom: lokaal voedsel met een verhaal. Immers… als je weet wat je eet, proef je ook meer.

de-proefschuur

Arie Pieter Noordermeer had het al eerder gezegd: “Het agricomplex op Voorne-Putten zou zich moeten presenteren als “Eurotuin in de Europoort”. Ook Annemarie van Gaal had de tip gegeven niet ‘te piepen’, maar bepaalde tradities en ervaringen los te laten om verder te komen. Wij gaan de komende tijd nog veel meer horen over de Proefschuur met alle mooie streekproducten van eigen bodem!