Rotterdam Centraal, een fantastisch icoon

Was het ze nou of toch niet? Zag ik het goed? Ik zocht een zitplaats. Vier stoelen verderop leek het erop dat Katja Schuurman druk aan het communiceren was met waarschijnlijk een journalist. Ja, het was ze onmiskenbaar. Net zo druk en met dezelfde pit en power als op TV gaf ze uiting aan het gesprek. “Een cappuccino, alstublieft” gaf ik als antwoord aan de bediende. Ik was te vroeg voor mijn afspraak bij Robeco, dus ik kon bij Bar Brasserie Engels even genieten van het uitzicht op het vernieuwde plein bij Rotterdam Centraal. Dagelijks passeren hier ruim 100.000 mensen.

Ja, dit is wel een eyecatcher, Rotterdam Centraal. Een prachtig voorbeeld van bouwen boven en onder de grond. De vervoersterminal en de stationshal hebben een indrukwekkende overkapping. Doordat het hele plein op de schop is gegaan, heeft de stad eigenlijk een compleet nieuwe entree gekregen. Het heeft nu de allure die het verdient. Misschien komt dat mede doordat er op het plein is gewerkt met een roodachtige natuursteen. Speciaal uit China. Het geeft de passant het beeld alsof er voor hem of haar de ‘rode loper’ is uitgerold. Ook de groenbakken en de platanen maken het verschil. Wat is dit station een prachtig icoon van de stad!

Het geeft de passant het beeld alsof er voor hem of haar de rode loper is uitgerold

Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Ruim 500 miljoen euro heeft het gekost, van Stationshal tot buitenruimte en van Weenatunnel tot Kruispleingarage. De Weenatunnel is verdubbeld. Er is een ondergrondse fietsenstalling aangelegd voor ruim 5000 fietsen en er is een prachtige grote parkeergarage gebouwd onder het Kruisplein. Niet voor niets heeft een bedrijf als Robeco zich hier schuin tegenover gevestigd, in een schitterend pand met een prachtig uitzicht over de stad.

Ja, ik begreep wel waarom ook Katja deze plek had uitgekozen. Ik loop naar binnen om af te rekenen en schiet in de lach als ik de quote op de achterzijde van het keukenpersoneel lees: “Our chief is a qualified Krotenkoker”. Ooit was in Rotterdam het koken van kroten of bietjes een veelvoorkomend beroep. Nu blinken ze uit in stadsontwikkeling.