Rotterdam Mobility Lab, inspirerend en innovatief!

Onlangs sprak ik in het voorbijgaan burgemeester Salet op het Centraal Station van Rotterdam. Zij kwam net vanuit een vroege vergadering in Rotterdam en ging met de metro terug naar Spijkenisse. En ik kwam met de metro net aan in Rotterdam voor een dagvoorzitterschap voor Rotterdam Mobility Lab in het Groothandelsgebouw. Door zaken aan elkaar te koppelen tussen Rotterdam en de regio kan veel synergie bereikt worden. Bestuurlijk, qua lobby richting Den Haag, maar ook met startende ondernemingen.

Fijn wonen, werken en recreëren doe je vooral in een regio die goed bereikbaar is, waar de Co2-uitstoot binnen de perken blijft en waar iedereen gemakkelijk op het werk kan komen. Eindeloos in de file staan, draagt niet bij aan je geluk. Helaas is dat in onze regio soms nog wel het geval.

Een goed idee is prachtig, maar is het al ergens uitgetest?

Rotterdam Mobility Lab is een soort laboratorium waardoor startende ondernemers hun ideeën voor een slimmere en beter bereikbare regio kunnen testen. Om  akkoord op zo’n testfase te krijgen presenteerden zo’n 20 enthousiaste ondernemers hun plannen aan een jury. Daar zaten niet de eerste de beste in; Emile Klep (directeur stedelijke inrichting), Ron Voskuilen (directeur Rotterdam Partners), Bastiaan van der Knaap en Hans Druijkluft (beiden ervaren financiers) en Marie-José van den Boomgaard van KPN.

column-71 mobility-lab-lr-199

De meest uiteenlopende ideeën werden over de bühne gebracht. De één liet de voordelen van een trendy overkapte elektrische ligfiets (de www.e-one.nl) zien en de ander sprak over een technisch systeem dat beter inzicht geeft wanneer een brug aan onderhoud toe is. Of geeft u de voorkeur aan een app waarmee je direct kunt zien welke parkeerplek nog vrij is? Dat scheelt zoektijd, bijvoorbeeld bij metrostation Heemraadlaan of Centrum. Weer andere ondernemers presenteerden een mogelijkheid waardoor je gemakkelijk onderling auto’s kunt delen en een oplossing om diefstal van fietsen tegen te gaan. Tien ‘start-ups’ gaan de komende tijd hun prototypes of concepten bewijzen op het vlak van marktpotentie en techniek. Medio mei volgend jaar zien we dan welke investeerders op de geteste ideeën willen doorpakken.

Website Rotterdam Mobility Lab