Van ’t Spui naar ’t Molengors

Vijf jaar was ik, toen ik met m’n fiets naar m’n eerste zwemles aan ’t Spui reed. Aan het einde van de Krommedijk bij de haven in Zuidland was in die tijd een onverwarmd openlucht zwembad. Vooral in het voorseizoen was het water nog erg fris. Nu zou daar een discussie over ontstaan 🙂

Zwembad Molengors

Toenmalige Burgemeester Van Geest had die situatie geobserveerd en kwam op het idee om Zuidland van een nieuw openlucht zwembad te voorzien. Van een onverwarmd naar een verwarmd openlucht zwembad. Nu met één groot bad van 25 bij 10 meter, een instructiebad en een kleuterbad. Die man was een visionair. Inmiddels bestaat het zwembad alweer meer dan 40 jaar. Op hoogtijdagen komen er wel 700 bezoekers.

Column 58

Toch was het bijna 10 jaar geleden even spannend, want de pot van Gemeente Bernisse was leeg. Jaarlijks moest de Gemeente zo’n 150.000 euro toeleggen op de baden in Zuidland en Heenvliet en dat kon niet meer. Ondernemer Jan Willem Weeda toonde initiatief en richtte de Stichting Zwembad ’t Molengors op. Sindsdien draait het zwembad op nul euro subsidie en het enthousiasme van ruim 80 vrijwilligers . De samenwerking met de nieuwe fusiegemeente Nissewaard loopt als een trein. Jan Willem Weeda: “Bij de start van het seizoen lopen de vertegenwoordigers van alle politieke fracties gezamenlijk het zwembad schoon te maken. Ze tonen daarmee hun support richting alle vrijwilligers. Dat mag ook eens gezegd worden”. Bij het beheer van zo’n zwembad komt heel wat kijken. Van ‘legionellabeheersplan’ tot de behandeling van de verbeterpunten aangereikt door ‘mystery guest’. De Provincie houdt immers scherp toezicht op de veiligheid en hygiëne. En terecht. Inmiddels is het bestuur erin geslaagd om de energiekosten met ruim de helft terug te dringen. Hierdoor behaalden ze onlangs het energie A-label. Dagelijks wordt de website bijgehouden, met een automatische link naar Twitter en Facebook. Van zwemmen voor senioren tot glijbaan, springkussen en pannaveld voor de jongere bezoekers. Zwembad ’t Molengors staat weer helemaal gesteld voor een mooi zomerseizoen!

Website Zwembad ’t Molengors