The Queen Jacqueline

Aan de Veerstoep in het verlengde van de Spuidijk werd ik welkom geheten in het prachtige tuinhuis naast The Queen Jacqueline. Met openslaande deuren en het zonnetje over het Spui leverde dit een bijzonder fraai beeld op. Het was geen straf om hier met mooi weer af te spreken en gezellig bij te praten.

Dagelijks reizen er zo’n 3.000 auto’s met deze veerpont

Nissewaard beschikt over verschillende mooie bedrijven. En ook heel bijzondere bedrijven. Zoals dit bedrijf van de familie Hoorweg, die de dienstverlening door de veerpont Hekelingen-Nieuw Beijerland verzorgt. Ruim 30 jaar geleden nam Leen Hoorweg deze particuliere veerpont van zijn schoonvader over. Wie kent het niet? Al eeuwen is er sprake van een verbinding over het Spui. Ruim 90 jaar geleden nam de toenmalige gemeente Hekelingen het initiatief om het veerrecht te verpachten. De familie Klok won de vrije inschrijving en sindsdien zijn vijf verschillende veerponten actief geweest. Piet Klok noemde de veerpont naar zijn dochter Jacqueline. Jacqueline II volgde, maar de huidige veerpont werd niet Jacqueline III genoemd, maar The Queen Jacqueline. Volgend jaar is The Queen Jacqueline alweer 20 jaar actief. Dagelijks reizen er zo’n 3.000 auto’s met deze veerpont.

Column 68

Ik zie hem zo’n 30 jaar geleden nog de bank binnenstappen, Leen Hoorweg. Een nuchtere ondernemer die bij de tijd blijft. Toen ging alles nog contant, wat veel telwerk van muntgeld betekende. Nu werkt men ook met Cashless betalen om het muntgeld te verminderen. Je kunt een kaartje voor een enkele reis kopen, maar veel mensen maken ook gebruik van een tien rittenkaart of maandabonnement. Van half zes ’s ochtends tot elf uur ’s avonds, je kunt erop rekenen dat de veerpont vaart. Als er niet teveel auto’s staan te wachten, is het oprijden, varen en afrijden in minder dan vijf minuten geregeld. Samen met Leen en Lennart Hoorweg praat ik over het feit dat ik voorstander ben van een A4-Zuid, maar dan raak ik een gevoelig punt. We kunnen er met z’n drieën hartelijk om lachen. Ja, ik begrijp dat zij daar niet op zitten te wachten!

Beeldmateriaal uit 1965:

En een huidige impressie:

Website van The Queen Jacqueline