Toekomstvisie gewenst

Er is een oud gezegde: ‘Waar visie ontbreekt, verkommert het volk’. Elke ondernemer begint met een duidelijk plan. Een toekomstvisie is de basis voor succes. Maar voor de toekomst van Europa bestaat er geen plan. Weliswaar gaat het nu economisch goed, maar blijft er ook op termijn een evenwicht bestaan tussen kapitalisme, zingeving en sociale voorzieningen? Want dat is niet vanzelfsprekend.

Regeringen managen het land, maar ze voeren het niet meer aan

Europa weet niet meer waarnaar ze streeft. Regeringen managen het land, maar ze voeren het niet meer aan. De regering zorgt nog wel dat de leraren op tijd betaald krijgen en dat de dijken niet doorbreken, maar heeft geen idee hoe Europa en ons land er over twintig jaar voor zullen staan. En tegelijkertijd gaan alle ontwikkelingen wel in een razend tempo door. Er is behoefte aan duidelijkheid wat we wel en niet willen. Hoe kunnen we ons sociale stelsel borgen? Want we snellen nu op een wereld af met steeds grotere tegenstellingen. Een bijzonder grote groep komt aan de zijlijn te staan.

Iedereen en alles zal aan Internet of Things gekoppeld worden

Mens en techniek smelten steeds verder samen. Daar komen fantastische dingen uit voort. Verlamde patiënten kunnen straks bionische ledematen met hun gedachten aansturen. Nanorobots bewaken onze gezondheid. Een kunstmatige alvleesklier kan straks worden bestuurd met uw iPhone. Iedereen en alles zal aan het Internet der Dingen worden gekoppeld. De koelkast geeft een signaal wanneer de melk op is, de bomen geven het koolstofdioxinegehalte door en auto’s gaan met elkaar ‘praten’.

Maar aan deze technologische revolutie kleven ook gigantische risico’s. Ethisch en economisch. Als een soldaat een elektromagnetische helm opzet, dan krijgt hij een metaalachtige smaak in de mond en opereert hij koel en methodisch, als een robot. De helft van onze banen komen in gevaar. Vrachtwagenchauffeurs, reisagenten en zelfs piloten worden een uitstervend beroep. Als Europa en Nederland geen duidelijke toekomstvisie formuleren, dan komt op termijn een heel grote groep mensen arbeidsloos aan de kant te staan, waardoor het huidige systeem van alle kanten zal kraken. Daarom is het hoog tijd dat onze Europese en Nederlandse politici meer dan ooit een duidelijke toekomstvisie formuleren.