Trots op de Haven

Voor mijn werk zit ik met regelmaat bij het Havenbedrijf. Elke keer vind ik het weer een belevenis als ik met de auto of de metro de Wilhelminapier nader. Je ziet dan de contouren van De Rotterdam, de Erasmusbrug en de Montevideo steeds dichterbij komen. Schitterend! Het Havenbedrijf zelf is gevestigd in het World Port Center, naast Hotel New York. Hier ervaar ik ‘inspiratie op locatie’ met uitzicht over de stad en de Nieuwe Maas. Het bruist in Rotterdam. Zowel in de stad als in de haven.

Het bundelen van de kenniseconomie moet ervoor zorgen dat de Rotterdamse Haven ook over tien jaar nog de beste haven ter wereld is

Uit één van de recente onderzoeken blijkt dat meer dan 90% van de Nederlanders enorm trots is op de Rotterdamse haven. De Haven heeft een enorme economische- en maatschappelijke waarde voor ons land. Bijna een kwart van wat Europa invoert komt via onze haven Europa binnen. Meer dan 90.000 mensen werken in de Rotterdamse haven en een veelvoud heeft er indirect werk van.

Jaarlijks worden er 6,5 miljoen TEU’s aangevoerd. (Een TEU is een twenty foot container, gelijk aan ongeveer 6 meter lengte). Het eerste containerschip dat in 1967 ECT aandeed was 197 meter lang en had een capaciteit van 596 TEU. Wat een contrast met het grootste containerschip van nu (MSC Oscar) die bijna 400 meter lang is en een capaciteit heeft van 19.224 TEU. Die MSC Oscar is net zolang als twee keer de lengte van de Euromast!

IJzererts, kolen, agribulk, ruwe aardolie, minerale olieproducten; het gaat allemaal via onze haven. Rotterdam is met zo’n 450 miljoen ton overslag veruit de grootste haven van Europa en staat op nummer 8 van de grootste wereldhavens. De haven is volop in ontwikkeling. Er wordt ingezet op biomassa, vloeibaar aardgas LNG en innovatieve bedrijven. Dat zie je bij uitstek op het oude RDM complex met de meest uiteenlopende start-ups. Het bundelen van de kenniseconomie moet er immers voor zorgen dat het ook over tien jaar nog de beste haven ter wereld is. En Nissewaard is trots omdat het de ‘thuishaven’ van deze haven is!