VANG !

Van afval naar grondstof. Afgekort: VANG, het thema van een landelijk programma. Gemiddeld produceren we 500 kilo afval per persoon per jaar, waarvan nu nog zo’n 300 kilo in de grijze container terecht komt. We scheiden ons afval al aardig, maar het kan aanzienlijk beter. Vandaar dat de gemeenten het mes zetten in restafval. Met een beetje aandacht kan het restafval gemakkelijk worden teruggebracht van 300 naar 100 kilo per persoon per jaar. Er zit nog zoveel herbruikbaar materiaal in ons restafval, dat het zonde is om dat te verbranden.

Twee generaties terug hadden we nog amper afval. Tijdens de economische groei vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu, is het afval schrikbarend gestegen. Al het Nederlands afval is 60 miljard kilo per jaar. 85% daarvan is bedrijfsafval, maar dat wordt al voor 90% gerecycled. 8,5 miljard kilo huishoudelijk afval wordt nog maar voor 50% gerecycled en dat percentage kan fors omhoog. Hoe? Door thuis beter het afval te scheiden. Aan de bron gebeurt het.

Er zit nog zoveel herbruikbaar materiaal in ons restafval, dat het zonde is om dat te verbranden

Alleen al in de Gemeente Nissewaard praten we over 25 miljoen kilo huishoudelijk restafval per jaar. Dat is goed voor ruim 3.000 vrachtauto’s met 8 ton aan gewicht. Elk huishouden betaalt ruim 300 euro per jaar om dat af te voeren. Ondanks het feit dat we al veel oud papier wegbrengen naar voetbalvereniging of kerk, zit er toch nog zo’n 15% oud papier in de grijze kliko. Bijna 20% plastic, metalen en drankkartons gaan in de grijze kliko en nog 30% GFT afval, hoewel we een aparte kliko GFT daarvoor hebben. Tijd dus om het thuis nog beter te scheiden. Dat kan door ‘omgekeerd in te zamelen’ zoals dat heet. Wethouder Jan Willem Mijnans en zijn team zijn er druk mee. Wijk voor wijk zijn of komen er andere kliko’s voor Papier, PMD en GFT. En het restafval gaat naar een ondergrondse container in de buurt. Een aantal mensen zijn bang voor Italiaanse toestanden, maar bij elke verandering moeten we met elkaar ons gedrag aanpassen. En dit is weer zo’n kans om onze wereld een beetje mooier te maken.