Voornes Duin, topnatuur!

Afgelopen vrijdagmiddag had ik een gesprek over het 20 jarig bestaan van TOP Voorne-Putten, het toeristisch ondernemers platform dat de samenwerking bevordert tussen ondernemers op het gebied van recreatie en toerisme.

Tijdens deze mooie nazomerse dag zaten we op het terras van Badhotel Rockanje. De zonnestralen langs de bomen verlichtten het aangrenzende buitenzwembad. Het leek wel of we in het buitenland waren. Wat een mooie bijzondere plekjes hebben we toch op ons eiland. Wat een contrast met de Tweede Maasvlakte, zo dichtbij!

Hansje Brouwer, de directrice van het Badhotel, vertelde vol enthousiasme over de mooie natuur. Zij vindt Voorne-Putten een natuureiland ten voeten uit. De natuurrijkdom van het Voornes Duin rond haar Badhotel wordt zelfs internationaal geroemd. Je vindt er stuivende duinen, valleien vol bloemen en duingraslanden. Ook de planten- en dierenrijkdom is heel bijzonder. Wist u dat je bijna de helft van alle Nederlandse wilde planten in het Voornes Duin kunt vinden? Je komt er niet alleen prachtige duin- en zandviooltjes tegen, maar misschien ook wel de parelmoervlinder of een zandhagedis. Hier kleurt, geurt en zingt het duin, zoals het hoort. De natuurlijke duinmeren zijn het domein van watervogels. Lepelaars zijn op zoek naar stekelbaarsjes. Libellen droppen hun eitjes in het water. In de valleien en duingraslanden tref je Schotse hooglanders aan. Ook al zien ze er woest uit, ze zijn gewend aan mensen. En af en toe spoelt er een ziek zeehondje op het strand aan. Of een bruinvis. Dan komt de man van Hansje in actie: Ad van den Berge van Zeezoogdierenhulp Nederland-Zuid. Met zijn Landrover brengt hij dan zo’n beestje naar A Seal in Stellendam. Deze zomer mocht hij zeehond Maya na haar herstel weer vrijgelaten. Met een KNRM boot werd deze zeehond weer naar het ruime sop gebracht. Dit voorjaar mocht ik bij zo’n gebeurtenis aanwezig zijn en dat was ronduit een belevenis. Maar Ad redt niet alleen zeehonden, hij weet ook als geen ander vogelgeluiden te herkennen. Van boomleeuwerik tot roodborsttapuit. Ik zal nog eens keer met ‘m meegaan op excursie.