VVD feestje bij Gebr. Van Bergeijk

Innovatief natuurvriendelijk ondernemen. Dat zijn de drie woorden waarmee je de Gebr. Van Bergeijk kort en krachtig kunt omschrijven. Dit jaar bestaat het bedrijf 75 jaar. Toen ik vijf jaar was fietste ik al met regelmaat langs dit bedrijf om naar zwemles te gaan aan het Spui in Zuidland. En nu is Van Bergeijk aan de Krommedijk 7 – op Twitter bekend onder “Boertie van Buite” – een bloeiend akkerbouw- en loonbedrijf waarbij zo’n 10 mensen actief zijn.

Bij velen is het weerstation van jvanbergeijk.nl bekend, met alle mogelijke details. Van de weersverwachting voor de komende 60 uur voor Zuidland tot het weer in Tinte. Maar ook op het terrein van bodemgezondheid en bemesting loopt Van Bergeijk op de Europese regelgeving vooruit. Zo willen Marc en Rens van Bergeijk bijvoorbeeld veel meer grondstoffen uit dierlijke mest gebruiken. Voor het maken van kunstmest zijn namelijk grote hoeveelheden aardgas nodig en komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij. Volgens Rens geeft organische bemesting een betere boost aan de grond, worden de wormen er blij van en dus zijn er ook altijd vogels actief boven hun grond. Maar regelgeving staat innovatie vaak in de weg.

De boer weet zelf als geen ander wat er met de grond gebeurt, in plaats van beleidsmakers achter het bureau

Daarom organiseerde Mirjam Nelisse –VVD statenlid bij de Provincie – een soort Groenrechts feestje bij dit bedrijf met o.a. Dr. Ir. Ronald Waterman –specialist duurzame leefomgeving –, Europarlementariër Jan Huitema en in zijn gevolg een verzameling VVD coryfeeën. Jan Huitema is een frisse uitzondering in het Europees Parlement, waarbij klimaatverandering, biodiversiteit en circulaire economie hoog op de agenda staan. Jan heeft zelf een melkveehouderij in Friesland en praat dus vanuit de praktijk. Dat is een verademing, want de boer zelf weet als geen ander wat er met de grond gebeurt, in plaats van beleidsmakers achter het bureau. Jan zet zich als Europarlementariër in om het overschot aan dierlijke mest in Nederland te mogen gebruiken als grondstof voor kunstmestvervanger. En daarmee benadrukt hij de visie van Van Bergeijk , wat beter is voor de boer en het milieu. En dat geluid mag ook in Brussel en Straatsburg verder gehoord worden.

Bedrijfsfilm Gebr. Van Bergeijk