Welkom in het jaar van Trump!

Bij verwarring is het verrijkend om op een andere manier naar de situatie te kijken. Dwarsdenken of ‘anders denken’ kun je enigszins leren, wanneer je daarvoor moeite doet.

Succesvolle ondernemers en beleggers doen niet anders. Ze volgen zelden de gebaande paden, maar proberen vanuit een afwijkende scope te handelen.

Succesvolle ondernemers volgen zelden de gebaande paden, maar handelen vanuit een afwijkende scope

Van die houding kunnen we veel leren. Vaak ziet de wereld er dan ineens anders uit; lijkt die ander toch niet zo vreemd. Twee jaar geleden had ik dat met iemand die van nature totaal m’n type niet is. We namen de moeite om elkaar beter te leren kennen en nu werken we graag met elkaar samen. Hij is bijna in alles totaal anders. Juist dat is leuk.

Op die manier kijk ik ook naar Trump. De taal die over en weer tijdens de verkiezingsstrijd gesproken werd had ook niet mijn voorkeur, maar dat we hier vanuit Nederland en Europa al helemaal onze mening klaar hebben, lijkt mij ook niet goed. Trump kan weleens een veel betere president worden dan menigeen denkt. De vriendschappelijke wijze waarmee hij met Poetin en Netanyahu omgaat, kan een essentiële bijdrage aan de wereldvrede betekenen. Wij hebben hier een beeld van mannen als Poetin en Netanyahu wat veel te negatief is. Allemaal vanuit dezelfde scope bekeken.

Trump kan weleens een veel betere president worden dan menigeen denkt

Het ligt in werkelijkheid veel genuanceerder. De manier waarop Poetin nu reageert op de uitwijzing van Russische diplomaten uit de Verenigde Staten is ontwapenend. Met dank aan Trump. Nu al. Hetzelfde geldt voor de economie. Het Financieel Dagblad kopte: “Optimisme is terug, dankzij Trump”. Trump formeert een krachtige regering en heeft met tal van multinationals goede contacten. Dat gaat vruchten afwerpen.

Ook wij in Nederland hebben mannen en vrouwen met kwaliteiten en karakter. Als je types als Cees de Bruin, Herman Wijffels en Adjiedj Bakas in een zakenkabinet zou plaatsen, waren bepaalde problemen in no-time opgelost. We hebben juist nu mensen met karakter en leiderschapskwaliteiten nodig met hart voor ons land. Welkom in 2017! Op een gezond, ondernemend en boeiend nieuw jaar!