Welkom in het S’landse Museum!

Vol trots gaf ze me een rondleiding. Mijn tante Wil Vos-van der Linden. Sinds een aantal jaren is ze voorzitter van de Historische Vereniging Zuytlant. Met zo’n 650 leden is dit één van de bloeiende verenigingen die Gemeente Nissewaard rijk is. Periodiek geven ze het blad ‘De Slandenaer’ uit, dat door velen gretig gelezen wordt. De vereniging bestaat alweer 25 jaar en in de afgelopen 15 jaar hebben ze de voormalige brandweerkazerne aan de Willemstraat in Zuidland prachtig ingericht, alsof het een professioneel museum betreft.

Mijn tante en het bestuur mogen er terecht trots op zijn. Er valt echt wat te zien en te beleven voor wie daar belangstelling voor heeft. Heel de geschiedenis van ‘Sland en de regio vind je hier terug. Ik heb eerst maar eens foto’s gemaakt van de kaarten hoe Zuidland er rond 1300, 1400, 1530 en 1882 uitzag, want die kan ik nog weleens gebruiken tijdens een presentatie.

Het idee om van allerlei oudheden van Zuidland te verzamelen kwam oorspronkelijk van mevrouw Rehorst die destijds een antiekzaak had. Uiteindelijk liep dat uit op de oprichting van de historische vereniging die nu haar zetel heeft in ’t Blushus. Allerlei gepassioneerde Slandenaars hebben bijzondere spullen gebracht waar nu anderen van kunnen genieten. Zo bracht oud-slager Arie Hoogvliet onlangs nog een bijzonder meetlint wat vroeger door Pienas Jacob Levie gebruikt werd voor het vaststellen van het gewicht bij runderen. Of de kinderen van oud notaris Van der Berg, die origineel oud speelgoed hebben gebracht. Van de naaigaren van Marie de Boer ‘van ’t Lange Slob’ tot de ‘javaanse jongens’ van tabaksartikelen Mooldijk van de Ring 16 in Zuidland. Ik ruik nu de geur nog van dit bijzondere winkeltje van destijds. Leuk, hoor. De maquette van Jaap Jongejan van Zuidland kort na de oorlog steelt de show. “Buttegeweun gedaan, Jaop!”. Duizenden foto’s, een richtkijker uit de oorlog, tot originele houten schooltas. En van schitterende boeken tot de hoempapa blazer van Leen Slummer. Ga er een keer kijken; ’t Blushus: elke dinsdag geopend tussen 13.30 en 16.30 uur.