Windvangers gezocht

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Nissewaard ontmoette ik mijn voormalige buurman, Arie van Loo. We hebben vroeger ruim zeven jaar naast elkaar gewoond, met achteruitzicht op de Zuidlandse molen. Arie vertelde enthousiast dat hij betrokken was bij Stichting Molenbehoud Nissewaard, een mooie aanleiding om bij hem thuis weer eens even bij te praten.

Ja, wie kent de molens in onze gemeente niet? Zakelijk gezien werden de molens voor de Gemeente te duur in onderhoud. Om die reden zijn zo’n vier jaar geleden twee molens, -De Hoop in Abbenbroek en De Arend in Zuidland- , ondergebracht in de Stichting Molenbehoud Nissewaard. Formeel staan ze samen voor heel weinig in de boeken, maar voor onze omgeving zijn ze natuurlijk van onbetaalbare waarde.

Doel: weer meel gaan leveren aan meerdere bakkers in de regio. Die kunnen daarmee dan een echt streekproduct produceren

Toen mijn vrouw Lia en ik in 1989 met elkaar trouwden gaf haar werkgever ons een bijzonder cadeau. We mochten door de bekende Brielse kunstenaar Piet Middelhoek een schilderij laten maken naar eigen keuze. Dat werd een aquarel van korenmolen De Arend. Dit aquarel pronkte bij ons aan de wand, terwijl we vanuit ons achterraam molenaar Verrijp konden zien werken op De Arend. Een mooi gezicht. Want zeg nu zelf, het is toch levendig voor de omgeving als de molen draait?

Zo’n tafereel dreigde even geschiedenis te worden, maar gelukkig hebben een aantal capabele mensen het bestuur van de stichting gevormd. Er ligt nu een compleet restauratieplan. Uiteindelijk wil het bestuur met molen De Hoop weer gaan malen. Doel: weer meel gaan leveren aan meerdere bakkers in de regio. Die kunnen daarmee dan een echt streekproduct produceren.
De Arend in Zuidland is nu al bijna iedere zaterdag geopend. Als buiten de blauwe wimpel waait is dat het signaal dat u van harte welkom bent. Vorige week kochten een aantal Hongaren bloem en pannenkoekmeel, maar niet teveel, want anders kon het niet mee terug in het vliegtuig. Arie is er maar wat trots op. Vindt u ook dat de molens van Abbenbroek en Zuidland behouden moeten blijven voor de toekomst? Ga dan naar www.molensnissewaard.nlen meld u aan als ‘windvanger’.