Het Witte Kerkje in Simonshaven

Dominee en koopman. Met deze combinatie is Nederland groot geworden. Zonder koopman gaat de dominee zweven en zonder dominee slaat het kapitalisme door. Nationaal en internationaal vormden die twee een evenwichtig duo. Dat zien we ook terug in de geschiedenis van Nissewaard, zoals bijvoorbeeld bij de prachtige parochiekerk in Simonshaven.

Die is daar een stil getuige van. Deze kerk werd vermoedelijk gebouwd rond 1119. Na een brand in 1850 werd de huidige kerk in 1854 opnieuw in gebruik genomen. Nog steeds kun je op zondagochtend een dienst bijwonen. Sinds kort is het ook een officiële trouwlocatie voor burgerlijk en/of kerkelijk huwelijk. Roel van Deursen maakte een mooie video van dit monument:

column-74

Somebody shout Hallelujah!

Toen ik afgelopen weekend kwam aanfietsen in Simonshaven was het alsof de tijd had stilgestaan. In het verlengde van de boerderij met het opschrift “Vee en Bouwlust” keek ik uit op het bekende witte kerkje. Al eeuwen de blikvanger vanuit het omringende polderland. Gebouwd op een vluchtheuvel net buiten het dorp, want vroeger waren er behoorlijk veel overstromingen. Simon van Putten liet hier in de middeleeuwen een haven aanleggen: Simonshaven. We hadden de haventjes in al de omliggende dorpen nooit moeten dempen, maar dat even terzijde. Het witte kerkje werd gebouwd ten behoeve van de polderwerkers en werd gewijd aan de aartsengel Michaël. De naam van deze grote beschermer Michaël betekent: “Wie is als God?”. Deze kerk heeft een bijzonder mooie akoestiek. Jaren geleden nam het koor “Vaya con Dios” hier haar LP op, met als titel “Dit is de dag die de Heer ons geeft”. Zelf drumde ik vrolijk mee. Ik zie het nog voor me. Sindsdien is er niets veranderd. Niets aan de oorlogsgraven, niets aan de pijpbeugels van Moree & Vermeer en niets met het rustieke watertje om de kerk heen. Althans, zo leek het vorige week op de fiets. Ja, we hebben prachtige bedrijven als parels binnen Nissewaard, maar dit is weer een andere parel van een heel ander kaliber. Somebody shout Hallelujah!

witte-kerkje-simonshaven