Zoet of Zout

Bent u er al geweest? In het nieuwe restaurant Zoet of Zout aan het Haringvliet? Onze regio heeft veel mooie bestaande locaties, maar vernieuwt ook in rap tempo. Met bijvoorbeeld Adventuredome in Hellevoetsluis, Restaurant aan Zee in Oostvoorne en recent “Zoet of Zout” aan het Haringvliet. Zeker in combinatie met het direct aangrenzende “A Seal” is Restaurant Zoet of Zout een bijzondere aanwinst. Eenmaal binnen ziet u de prachtige inrichting met veel hout en aardetinten. Door de metershoge raampartij geniet u van het schitterende uitzicht over het Haringvliet. Leuk om een keer te bezoeken.

Door A Seal kan hier een stabiele populatie zeehonden ontstaan

Combineer dat dan met een bezoek aan A Seal. Deze zeehondenopvang ligt direct naast “Zoet of Zout”. De Zeehondencrèche in Pieterburen is natuurlijk volop bekend. Dankzij opvang, wetenschappelijk onderzoek en voorlichting is de zeehondenpopulatie in het Waddengebied nu redelijk stabiel. De zeehondenpopulatie in de Zeeuwse en Zuidhollandse stromen zijn dat nog niet. Er is veel migratie en weinig reproductie, zoals dat heet. Daarom is dit het moment om ook in ons Deltagebied de aan de kust gevonden verzwakte en zieke zeehonden op te vangen. Daardoor kan ook hier een stabiele populatie ontstaan. Bij A Seal kunt u zien hoe de vele vrijwilligers de dieren dagelijks verzorgen en je komt van alles te weten over de verschillende zeehonden die leven in ons gebied. Ik vond het grappig om te zien hoe de zeehonden mij met hun ogen vanuit het bassin volgden, alles in de gaten houdend. Je kunt ze van heel dichtbij bekijken.

Fijn dat een aantal doortastende ondernemers deze twee nieuwe locaties hebben opgezet. “Zoet of Zout” in combinatie met “A Seal” is een mooi staaltje van goede samenwerking tussen ondernemers, overheid en vrijwilligers. Zeehondenopvang, recreatie en educatie is een succesformule voor de Waddenzee gebleken en naar verwachting geldt dit ook voor onze regio. Als we dit soort initiatieven verwelkomen is dat niet alleen goed voor de regionale economie, maar zwemmen ook de zeehonden na enkele maanden intensieve verzorging weer vrolijk de zee in.

A Seal

Zoet of Zout