Zuidland aan de Bernisse

Eén van de mooie en bijzondere kernen in Gemeente Nissewaard is Zuidland. ‘Het land ten zuiden van Putten’. Daar dankt dit dorp haar naam aan. Het is misschien wel de oudste gemeente die aan de Bernisse ligt. De eerste inwoners verdienden hun geld met een zoutbedrijf en met turfbereiding. Door de aansluiting op de Bernisse ontstond grote bloei. Handelaren uit Vlaanderen, Brabant en Engeland deden met hun schepen de haven van Zuidland aan. Ze kochten vooral vlas en tarwe van de rijke vruchtbare gronden. En ze brachten bijvoorbeeld diverse textielwaren, waaronder fijn kant. Zuidland was een handelsdorp. Zo’n 400 jaar geleden woonden er al zo’n 1.700 mensen.

Zuidland Bernisse

Nu, jaren verder, is de ware identiteit van dit handelsdorp verdwenen. Mede door het dempen van de Dam en het Hoofd. Hiermee heeft het dorp haar oorspronkelijke oriëntatie op de Bernisse verloren. Ook de winkels op het ‘Opperdorp’ (de Ring) en op ‘het Beneen’ (benedendorp) hadden authentiek kunnen blijven, in plaats van het huidige overdekte winkelcentrum. Maar goed, achteraf beoordelen is gemakkelijk.

Is er een heroriëntatie mogelijk op de Bernisse?

Als jong ventje klom ik naar het hoogste punt in de kerktoren van de Hervormde Kerk. Tussen het hele uur en het halve uur, want je wilde niet doof worden van de kerkklok. Daar hoog boven in de toren heb je een formidabel uitzicht op de rode daken van dit prachtige dorp met een vergezicht op de Bernisse en de mooie polders.

Naar mijn idee moeten we opnieuw die kerktoren in. Letterlijk en figuurlijk. Om een vergezicht te maken voor dit dorp. Om de identiteit van dit dorp te vertalen naar de toekomst. Wat zijn de kwaliteiten? Wat zijn de krachten? De prachtige boerderijen, het Schippershuis, de Korenmolen, Blessing, ’t Koepeltje, de scheve kerktoren… Zuidland is uniek. Mensen zijn enorm geïnteresseerd in de lokale geschiedenis. We kunnen de karakteristieken van het oorspronkelijke dorp nog meer accentueren. Is er een heroriëntatie mogelijk op de Bernisse? Kunnen we het gezicht van ons dorp weer in die richting krijgen? Dan wordt Zuidland een nog mooiere parel binnen de Gemeente Nissewaard.

Column Zuidland aan de Bernisse